Ελιά το σύμβολο της ελληνικής φύσης.

Σας καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου!
Ο παρών διαδικτυακός τόπος δημιουργήθηκε στα πλαίσια ενός επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα "Ψηφιακή τεχνολογία στα περιβαλλοντικά προγράμματα". Σκοπό έχει τη διάχυση και ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων στα σχολεία. Έχω επιλέξει να ασχοληθώ με το δέντρο της ελιάς και θα επιχειρήσω το σχεδιασμό κάποιων δραστηριοτήτων που θα έκανα εγώ αν υλοποιούσα το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι εργασίες που θα προτείνω θα είναι διαθεματικές καθώς, σκοπεύω να συνδυάσω θέματα όπως η γεωργία, η βιοποικιλότητα του ελαιώνα, η υγιεινή διατροφή, η παραγωγή φυτικών θεραπευτικών καλλυντικών, οι τέχνες κ.α.
Διάλεξα την ελιά καθώς είναι ένα μεσογειακό δέντρο, συνδεδεμένο με την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας από τα αρχαία χρόνια.
Πιστεύω ότι τα προϊόντα που παράγονται από αυτή (τόσο οι ελιές όσο και το λάδι) είναι φάρμακα της φύσης. Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να κάνω τους μαθητές να την αγαπήσουν, να μάθουν κάποιες περισσότερες πληροφορίες γι' αυτή μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων και να δημιουργήσουν δικά τους "έργα" ως τελικό αποτέλεσμα του προγράμματος.

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

Ελαιόλαδο, πηγή ζωής για τον οργανισμό μας

Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικότερο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως προϊόν με πολλαπλά οφέλη για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Η πληροφορία αυτή που την ακούμε συνεχώς, γνωρίζουμε άραγε τι σημαίνει στην πράξη; Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα λεγόμενα καλά λιπαρά αφού ενταγμένα σε μια ισορροπημένη διατροφή προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων,
όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της ΗDL της λεγόμενης «καλής» χοληστερίνης. Επιπλέον τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα:

- Διευκολύνουν την πέψη μιας και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου

- Διευκολύνουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό

- Μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου αφού βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του από καρκινογόνες ουσίες.

- Συμβάλουν στην αναζωογόνηση του δέρματος όταν συμπεριλαμβάνονται ως βασικό συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα και φυσικά βότανα θεραπείας. Παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της συνεχούς οξείδωσης, μια από τις μεθόδους που επηρεάζει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος.

Και δεν είναι μόνο αυτό! Πόσοι από εμάς αλήθεια γνωρίζουμε την ολεοκανθάλη; Πρόκειται για ακόμη μία ουσία που περιέχεται στο ελαιόλαδο. Η ανακάλυψη της οφείλεται σε Αυστραλό επιστήμονα που ενώ γευόταν διάφορα τοπικά ελαιόλαδα στην Ιταλία, παρατήρησε πως ο πόνος που είχε στον φάρυγγα του σταδιακά μειωνόταν. Έρευνες που ακολούθησαν οδήγησαν τελικά στο συμπέρασμα πως η ολεοκανθάλη καταστέλλει την δράση συγκεκριμένων ενζύμων που παράγουν τις προσταγλανδίνες στις οποίες οφείλεται ο ερεθισμός των νεύρων που προκαλούν την αίσθηση του πόνου. Το βασικό και ίσως μοναδικό μειονέκτημα του ελαιολάδου, είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε θερμίδες, (ένα κουταλάκι του γλυκού αντιστοιχεί σε 43 θερμίδες) γι’αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Είναι σημαντικό επίσης, να γνωρίζουμε ότι για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του ελαιολάδου, θα πρέπει αυτό να διατηρείται στις κατάλληλες συνθήκες για να αποφύγουμε κάθε ενδεχόμενο αλλοίωσης του. Έτσι καλό είναι να φυλάγεται σε καλά κλεισμένα μπουκάλια, σε χώρους με θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μην έρχεται σε επαφή με το φως και τον αέρα.

πηγή: http://www.iator.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου